Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks 


Bekam

Teknik Berbekam

Perkataan Al Hijamah berasal dari istilah bahasa arab : Hijama (?????) yang bererti pelepasan darah kotor.
Dalam Bahasa Inggeris dikenali sebagai cupping, dalam Bahasa Melayu dikenali sebagai Bekam. Di Indonesia ia dikenali dengan istilah kop atau cantuk.

Amalan Nabi Muhammada S.A.W
Bekam adalah kaedah rawatan yang diamalkan oleh Nabi Muhammada S.A.W sebagaimana yang dijelaskan dalam hadis Bukhari.

Dari Ibnu Abbas r.a Rasullullah bersabda:

"Kesembuhan (ubat) itu terdapat melalui tiga cara, dengan minum madu, pisau hijamah (bekam, dan dengan besi panas. Dan aku melarang ummatku dengan besi panas." (Hadis Bukhari)

 

Rawatan Bekam Kaedah Moden Mengikut Standard KKM

1.Menggunakan cup(bekas bekam) lutsinar yang dicuci dengan antiseptik dan disteril(mesin pembunuh kuman)
2.Menggunakan lancet(jarum) pakai buang (untuk seorang patient sahaja)
3.Menggunakan sarung tangan.
4.Darah dikumpul dan lap dengan tisu lembut kemudian dikumpul dlm bekas plastik.
5.Pesakit hendaklah menanam sisa darah bekam mereka sendiri.
6.Juru bekam muslimah untuk kaum wanita.
7.Tidak sakit dan tidak berparut.


Rawatan bekam di dalam Islam sudah terkenal sejak 1400 tahun yang dahulu.Khasiatnya begitu banyak sekali untuk merawat penyakit.Di antara penyakit-penyakit yang boleh dirawat seperti:

1.Migrain/Sakit Kepala/Pening
2.Darah Tinggi/Hypertension
3.Gaout/Uric asid tinggi
4.Alergi/Gatal-gatal badan
5.Kencing Manis/Diabetes
6.Sakit Badan/Sakit pinggang /Kebas-kebas badan
7.Sakit Saraf


Di dalam kitab At-TibbunNabawiy oleh Imam Ibnu Qayyum Al-Jauziyah ada menukilkan satu Hadist Nabi S.A.W yang Mafhumnya:


"Sebaik-baik pengubatan yang kamu gunakan adalah dengan berbekam" (Riwayat Bukhari & Muslim)Secara saintifik dalam ilmu perubatan moden penyakit di dalam tubuh berpunca dari makanan yang telah melebihi kadar yang seimbang.Makanan ini pula akan dicernakan di dalam perut.Kapilari-kapilari dari perut pula akan menyerap zat-zat yang berguna dan menjadi nutrien dalam darah.Sisa-sisa dari proses pencernaan pula akan dibuang dari tubuh badan sebagai najis,air kencing dan perpeluhan dari seluruh tubuh badan.Darah yang mengandungi nutrien pula akan mengalir melalui semua organ-organ dalam tubuh badan seperti hati,paru-paru,jantung,kelenjar-kelenjar,otak,organ pencernaan,ginjal,organ pembiakan dan lain-lain lagi di dalam tubuh badan manusia.


Darah juga akan mengambil bahan-bahan buangan dalam darah dan mengangkutnya ke paru-paru,ginjal dan kulit untuk dikeluarkan dari tubuh badan manusia.Kegagalan pengeluaran bahan buangan dari darah melalui sistem perpeluhan akan menyebabkan darah yang bertoksid terperangkap 3mm hingga 4mm di bawah permukaan kulit diseluruh tubuh badan manusia.


Oleh yang demikian untuk mengeluarkan darah yang bertoksid itu Nabi S.A.W telah mengajarkan kepada ummatnya dengan berBEKAM.


Terdapat 2 jenis bekam


1.Bekam Kering/Angin - Pembekaman dibuat pada tubuh badan tanpa sayatan .Darah kotor tidak keluar dari permukaan kulit cuma angin dan air sahaja yang keluar dari badan.  

2.Bekam Basah/Darah - Pembekaman dibuat dengan sayatan,darah kotor,air dan angin akan keluar dari permukaan kulit.Tubuh badan akan terasa lebih segar dan cergas.

Berbekam Para Sahabat ketika berpuasa

Al-Hafiz menerangkan dalam kitab Al-Fath:Jumhur para ulama megatakan bahawa puasa tidak batal dengan berbekam dengan syarat badan yang kuat untuk dibekam.Bila badan menjadi lemah lalu pitam dan muntah maka batallah puasa.


Sandaran Hadith:Dalam Shahih Bukhari bab kitabus saum,disebutkan:Bakir berkata dari Ummu 'Alqomah R.Anha ,"Dahulu kami pernah berbekam di hadapan 'Aisyah R.Anha bersama anak-anak saudara 'Aisyah maka kami tidak dilarang oleh beliau sedangkan saat itu kami sedang berpuasa".Kejadian ini telah berlaku dirumah 'Aisyah sendiri selepas kewafatan Rasullullah S.A.W

Waktu Urusan

Untuk Maklumat Lanjut Boleh Hubungi

Sardon Hashim 019-4053426


Waktu Urusan:

9:30 pagi hingga 6:30 Petang


Untuk Temujanji:


9:00 malam hingga 11:30 malamAlamat:

No. 77A, Jalan Meru Perdana 1
Taman Meru Perdana
30450 Chemor, Perak

 

Email: sardon.hashim@gmail.com

Don's di Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com